titelbalk home

<Download hier de rider in PDF formaat>


Inhoud

Terminologie
Bereikbaarheid podium
Trappen, en opbouw op een andere verdieping dan de begane grond
Podium
Open lucht optreden
Opbouw  van de apparatuur voor het optreden
Afbouw van de apparatuur na het optreden
Kleedkamer
Stroom voorziening
Inprikken op bestaande installatie
F.O.H. is al aanwezig
Andy Dellenoy als gastzanger
Veiligheid tijdens het optreden
Pauze en pauzemuziek
Consumpties
Eten
Gebruikte apparatuur tot 350 personen van de FeestPiano

 

Terminologie

Stagehands
Met “stagehands” wordt bedoeld: Nuchtere personen die fysiek sterk zijn en meehelpen met het versjouwen van de apparatuur op verantwoorde wijze, zonder schade te berokkenen.

F.O.H.
Front of House. De geluidsapparatuur die wordt gebruikt om het geluid te versterken naar het publiek toe. Het geluid in de zaal.

Monitor
Een speaker die de artiest gebruikt om de geluidsmix zelf te kunnen horen.

Volledig vrije (stroom)groep
Onder “volledig vrije groep” wordt bedoeld: Een stroomgroep van 16 ampère/230 volt waar geen enkele andere stroomverbruiker op aangesloten is. De 16 ampère moet geheel beschikbaar zijn.

Gastzanger optreden
Een optreden van plusminus 30 minuten van de artiesten, waarbij geen instrumenten gebruikt worden maar alleen orkestbanden. Meestal als tussenact bij een DJ / orkest of op artiestenmiddagen. Hierbij wordt de geluidsinstallatie, en de bediening daarvan, verzorgd door de opdrachtgever.

Bereikbaarheid podium

De pianovleugel staat op een transportkar en het formaat daarvan is 160 cm lang, 45 cm breed, en 165 cm hoog. Het spreekt voor zich dat het podium goed bereikbaar moet zijn voor die transportkar. Let hierbij speciaal op punten waar er een bocht gemaakt moet worden. Zoals bijvoorbeeld via een krappe gang in een deur draaien kan erg problematisch zijn met een kist van 160 cm lang en 165 cm hoog!

FP Formaat transportkar

De weg naar het podium mag geen trappen bevatten met meer dan 3 treden (ook weer i.v.m. het transport van de piano).

Omdat de meeste (zware) apparatuur voorzien zijn van kleine wielen dient het vloeroppervlak tussen de auto en het podium een harde ondergrond te zijn. Geen zand, gras of kiezelstenen. De afstand tussen het podium en wagen dient niet groter te zijn dan +/- 20 meter.

Indien bij aankomst blijkt dat er trappen zijn zonder geschikte lift, of dat het met de transportkar van de pianovleugel niet mogelijk is om tot aan het podium te komen, dan wordt het niet mogelijk om op te bouwen en dus kan er geen optreden plaatsvinden. Hierbij vervalt uw recht tot het voldoen van de afgesproken gage niet.
U bent zelf verantwoordelijk voor een deugdelijke bereikbaarheid van onze apparatuur naar het podium.

Indien het niet anders mogelijk is, dan dient u zelf te zorgen voor 2 stagehands die meehelpen met het zorgvuldig dragen/tillen/verplaatsen van de apparatuur.
Deze dienen dan ook bij het inladen aanwezig te zijn! (aanwezigheid is nodig tot 1,5 uur na het optreden).  
Bij het niet aanwezig zijn van stagehands wanneer de goederen niet verreden kunnen worden, dan kan er simpelweg niet opgebouwd worden, en dus ook niet worden opgetreden. Hierbij vervalt uw recht tot het voldoen van de afgesproken gage niet. Bij het niet aanwezig zijn van deze personen na het optreden wordt u een boete in rekening gebracht van € 200,00.

Bij twijfel? Gewoon even bellen! Wij geven graag advies. Overleg overleg overleg...

Trappen, en opbouw op een andere verdieping dan de begane grond

Indien het optreden niet op de begane grond plaatsvindt en/of dat er trappen met meer dan 4 treden genomen moeten worden om het podium te bereiken, dan dient er een lift aanwezig te zijn. Tevens dient dit door u duidelijk kenbaar gemaakt te worden op het contract, zodat men rekening kan houden met een langere opbouwtijd.

Als er een lift aanwezig is, dan moet deze 162 cm diep zijn en 155 cm hoog.

Indien bij aankomst blijkt dat er trappen zijn zonder lift dan kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om op te bouwen en dus kan er geen optreden plaatsvinden. Hierbij vervalt uw recht tot het voldoen van de afgesproken gage niet.

Benodigde ruimte / Podium

De benodigde (podium-)ruimte voor de FeestPiano:

Let op!  MINIMAAL: 2 meter breed, 2 meter diep voor het plaatsen van de piano. Daarnaast komen er 2 speakers van elk 1 meter breed. Dus totaal: 4 meter breed, 2 meter diep. Dit is erg krap, maar de piano kan op 2x2 staan.

Voor een betere plaatsing van de piano en apparatuur is een podium van 3x2 al iets beter.
De absolute voorkeur gaat uit naar een podium van 4 meter breed, 3 meter diep. Dan staat de verlichting het beste, en is er ook bewegingsruimte voor de artiest.

Een podium is niet verplicht, maar aangezien de pianist op een kruk zit is een podium wel ten zeerste aan te raden omdat de pianist het publiek anders niet kan zien. Voor kleine groepen (tot +/- 50 man) kan het juist weer leuk zijn als de piano 'op de grond' staat. Dan wordt het vaak een gemoedelijker en intiemer optreden.

Ideale hoogte: In een zaal of kleine feesttent: 40 – 60 cm. / In een grote feesttent: 100 cm / Pleinfeest: 100 cm.

De afmetingen zijn exclusief het plaatsen van de geluidsboxen. De geluidset vraagt ongeveer 2 M2 extra.

Indien alleen Andy Dellenoy geboekt wordt en het podium hoger is dan 50 cm, dan dient er een stagehand aanwezig te zijn om mee te helpen het apparatuur op het podium te tillen.

Feestpiano podium indeling 2x2

 

Openlucht optreden

Bij het optreden in de open lucht dient er een wind-dichte en waterdichte overkapping aanwezig te zijn welke de minimale gestelde podiumruimte volledig overkapt, zodat de weersomstandigheden zoals wind en regen nooit schade kan aanbrengen aan de apparatuur en de artiest. Er wordt gebruik gemaakt van gevoelige electronische apparatuur. Het minste spatje water kan schade of kortsluiting veroorzaken!

Het minste vocht is uiteraard al schadelijk voor de elektronische apparatuur. Daarom:
Bij een openlucht optreden zorgt de opdrachtgever voor een deugdelijke wind- en waterdichte overkapping aan de bovenzijde, achterzijde en de zijkanten van het podium.
Indien er geen overkapping is, of onvoldoende bescherming tegen de weersinvloeden, dan is de artiest gerechtigd om het optreden te weigeren, zonder dat daarbij de overeengekomen gage komt te vervallen.

Zonder overkapping zal het optreden direct eindigen bij de dreiging van regenval om de elektronische apparatuur te beschermen en op te ruimen. Ook 'even alles naar binnen verplaatsen en daar verder optreden' is helaas niet mogelijk. (De verplaatstijd is ruim een uur!)
Een goede partytent of een grote terrasparasol kan al lichte bescherming bieden.

Opbouw  van de apparatuur voor het optreden

De FeestPiano zal ongeveer 2 uur voor het optreden aanwezig zijn. Die tijd is nodig om de apparatuur op te bouwen, te soundchecken en zichzelf even opfrissen en omkleden.

Afbouw van de apparatuur na het optreden

Na afloop van het optreden zal de artiest een korte pauze (+/- 15 minuten) nemen met bijvoorbeeld een kop koffie of een drankje. Deze tijd wordt ook gebruikt om contact te hebben met het publiek.
Daarna zullen hij zich gaan omkleden en de apparatuur gaan afbreken en inladen. Houdt u er rekening mee dat de FeestPiano nog ongeveer 1 uur nodig heeft om af te breken en in te laden.

Kleedkamer

De opdrachtgever dient te voorzien in een schone, voor het publiek afgesloten ruimte waar de artiesten zich kunnen omkleden en zich kunnen opfrissen.

Stroom voorziening

Stroomaansluitingen die op het podium aanwezig dient te zijn:
1 x krachtstroom 380V/CEE 16  (=3 x 16A230V)
OF
Minimaal 1 groep van 230 volt/16 ampère, geaard, volledig vrij. Om 100% zeker te zijn dat de stoppen niet doorslaan, adviseren wij 2 vrije stroomgroepen van 230V/16A.

Inprikken: Indien er al een FOH installatie aanwezig is waarop wij onze podium apparatuur aansluiten, dan is 1 volledig vrije groep voldoende.

Tevens dienen de stroomgroepen schoon te zijn.  Er mogen geen storing veroorzakende stroomverbruikers op dezelfde groep aangesloten worden op de gebruikte stroomgroepen van de artiest, zoals bijvoorbeeld: Koelingen (waaronder biertap koelingen, koelkasten, airco), warmhoud-/ verwarmingsapparatuur (waaronder elektrisch koken, koffieapparaten, magnetron, kachels), TL-verlichting, dimmer installaties (gedimd licht).

Inprikken op bestaande installatie

Vaak wordt er gevraagd om het geluid door te lussen (inprikken) naar een bestaande installatie van de locatie. De artiest zal dan ter plaatse bekijken of de kwaliteit van de gebruikte installatie op de locatie voldoende is. Realiseer daarbij dat muziek van een CD heel anders is dan live-muziek, waarbij veel meer dynamiek in de muziek aanwezig is.  (Als voorbeeld:  Het geluid van een CD kan fantastisch klinken, maar wanneer er dan live gezongen of piano gespeeld wordt, kraakt het geluid uit de boxen door overbelasting.)

Meestal wordt de eigen P.A. van de artiest opgesteld, en kan er als ondersteuning doorgelust worden naar de installatie van de locatie. (Zodat er overal wat te horen is).

Indien er doorgelust/ingeprikt moet worden: U krijgt dan 2 XLR Male stekkers die u in uw installatie kunt aansluiten.

F.O.H. is al aanwezig

Ten alle tijden: De Front of House (F.O.H.) dient van professionele kwaliteit te zijn, met voldoende capaciteit om op een behoorlijk volumeniveau het aanwezige publiek te kunnen bereiken. Met een ‘achtergrond’ volume kun je bijna geen feest maken! (Dit is natuurlijk wel voldoende tijdens easy-listening sessies.) Indien de kwaliteit van de F.O.H. dermate slecht is dat de artiest met zijn optreden in diskrediet wordt gebracht, dan kan dit optreden geweigerd worden door de artiesten. Hierbij vervalt uw recht tot het voldoen van de afgesproken gage niet.

Op het podium dient 1 vrije stroomgroep van 230V/16A aanwezig te zijn.

Indien de F.O.H. al aanwezig is, ontvangt u van ons een stereosignaal in de vorm van 2 XLR Male kabels. (Plus/minus 5 meter lang). Wij hebben beschikking over eigen monitoring en een podium mengtafel.
Wij hebben een zogenoemd ‘taperack’ met een eigen mengtafel, 2 draadloze Sennheiser microfoons, 2 minidisc spelers, USB speler, galm en EQ. Deze hebben wij nodig tijdens onze optredens met de instrumenten omdat wij tijdens het spelen onze mix bepalen, de minidisc spelers gebruiken, e.d..

Veiligheid tijdens het optreden

Ten alle tijden dient de apparatuur (en natuurlijk ook de artiest) ‘veilig’ te staan voor het feestende publiek. De apparatuur moet niet omver gelopen kunnen worden door het dansende/feestende publiek. (Dit gebeurt namelijk wèl wanneer de band ook op de dansvloer staat!) Niets is zo vervelend als een optreden dat moet stoppen omdat de apparatuur op de grond ligt.

De meest voor de hand liggende methode is het gebruik van een podium die zodoende afstand creëert tussen de dansvloer en de apparatuur. Overigens zal de noodzaak van een podium voor de veiligheid van de apparatuur in een bijvoorbeeld een café meer aanwezig zijn dan bij het maken van easy-listening muziek in een restaurant.

Het gebeurt helaas wel eens dat een klant (uit het publiek) iets teveel heeft gedronken of iets te enthousiast wordt waardoor deze een optreden belemmeren. Daarom:
Personen die het optreden op welke manier dan ook belemmeren, dienen door de opdrachtgever uit de buurt van het podium gehouden te worden.

Pauze en pauzemuziek

De pianist neemt na ongeveer 1 tot 1,5 uur (afhankelijk van de situatie) een kleine pauze van ongeveer 15 minuten. In de pauze is er passende pauzemuziek beschikbaar. U hoeft daar in principe dus niet naar om te kijken.

Indien u zelf pauzemuziek wenst te draaien, dan is er wel het vriendelijke doch dringende verzoek om dat in dezelfde sfeer te houden als het repertoire van de artiest. Omdat anders erg veel moeite gedaan moet worden om het publiek weer in de sfeer van de artiesten te krijgen. Als voorbeeld: Indien er door u in de pauze house-, hardcore- of jumpstyle muziek gedraaid wordt, en de artiest begint daarna weer met amusement muziek, dan ligt dat geheel buiten de opgebouwde sfeer van dat moment.

Consumpties

U dient de artiest in alle redelijkheid te voorzien van consumpties. Gemiddeld genomen 1 à 2 consumpties per uur per persoon. De drank die door Andy genuttigd wordt:
Andy Dellenoy: 7-up met vieux mix (gèèn Cola!) / Afgewisseld met spa-rood.
(Waarbij opgemerkt dat Andy professioneel genoeg is om nooit dronken op het podium te staan! Dus geen stelling aannemen: “De artiesten krijgen geen alcohol”!)

Eten

Indien de tijdspanne van het optreden plaatsvindt in een periode dat het normaal gesproken ‘etenstijd’ is, dan wordt er van u een maaltijd verwacht welke tijdens een pauze genuttigd kan worden.

Gebruikte apparatuur tot 350 personen van de FeestPiano

Standaard bij een optreden wordt er gebruik gemaakt van de volgende apparatuur:

1-    F.O.H. Crown Ti4000xl versterker, 2 x 18” baskasten, 2 x 15” plus hoorn topkast. Totaal vermogen: 900 watt per kant op 96db/m. Deze set heeft voldoende capaciteit voor ongeveer 350 personen publiek.
2-    Master Audio monitors, 2 stuks, 15” plus hoorn, aktief 550 watt.
3-    Tape rack met: Allen&Heath mengtafel, 2 x draadloze Sennheiser mic 945, minidisc speler, USB speler, galm/echo unit, Sennheiser G2 In-Ear, uitgebreide EQ, vocalist en een lichtmengtafel.
4-    Yamaha keyboard psr-970
5-    Podiumverlichting: 2 x Led PAR. 4 Gekleurde spots per t-bar. Vermogen totaal 100 watt.
        2 x Led Stagelights, eventueel 2 balken met 4 x PAR56 spots. (Extra 2400 watt)
6-    Effect: Rookmachine (klein) 750 watt

Totaal verbruikt vermogen bij volle belasting:
Geluid: 3000 watt (+/- 13 Ampère, Licht en effecten: 900 watt (+/- 4 Ampère)

Voor het doorlussen, (inprikken) zijn er 2 XLR uitgangen aanwezig. (U krijgt 2 x XLR male aansluitingen).