titelbalk home

Vaak gestelde vragen - Definities

Kies een categorie

Vragen voordat u een boeking plaatst. Waar dient u rekening mee te houden?
Heeft u vragen over de manier van het optreden? Wat kunt u verwachten? Is er een podium nodig? Waar moet u rekening mee houden? U vindt de antwoorden hier.
Soms komt u uitdrukkingen tegen die misschien niet geheel duidelijk zijn. U vindt de betekenis hier.
FAQs - Definities
Soms komt u uitdrukkingen tegen die misschien niet geheel duidelijk zijn. U vindt de betekenis hier.

Een optie is een vrijblijvende reservering in onze agenda voor een datum voor uw evenement. Een optie is twee weken geldig, daarna vervalt uw reservering op de datum.
U kunt natuurlijk wel verlenging aanvragen voor het optie termijn.

Uitzondering:
Wanneer er nog een aanvraag bij ons binnenkomt voor dezelfde datum, dan dient u binnen 24 uur te beslissen of uw optie wel, of niet, een definitieve boeking moet worden.

Om een optie te plaatsen neemt u contact met ons op.

Uitkoop betekend, dat onze prijzen INCLUSIEF loonbelastingen en sociale lasten zijn.

Uitleg
Bij een optreden van een artiest neemt u die persoon officieel (1 dag) in dienst, en daardoor bent u verplicht om aan de belastingdienst loonbelasting en sociale lasten over het 'salaris' te betalen. Als organisator/bedrijf ontvangt u aan het eind van het boekjaar een aanslag over het salaris van de artiest.

Wij zijn een officieel bedrijf en wij regelen ZELF de belastingzaken. Daardoor krijgt u achteraf niet te maken met de belastingdienst over onze gages.

Let op:
Veel artiesten offreren een prijs exclusief loonbelastingen, waardoor die artiest goedkoper lijkt dan onze prijzen. Maar in werkelijkheid is dat niet het geval, omdat u achteraf een aanslag voor de loonbelasting ontvangt van de belastingdienst! U herkent deze artiesten vaak aan het feit, dat zij werken met een gage-verklaring.
Onze prijzen zijn ALL-IN, geen verrassingen achteraf.

F.O.H. = Front of House.
De geluidsapparatuur die wordt gebruikt om het geluid te versterken naar het publiek toe. Oftewel, de geluidspeakers in de zaal.

De F.O.H. zijn de speakers. Afhankelijk van het aantal publiek en van de omvang van de  locatie wordt er bepaald welke geluidset er nodig is voor de F.O.H. in uw situatie.

Wanneer een artiest spreekt over een monitor, dan bedoelt hij de geluidspeaker die de artiest gebruikt om de geluidsmix zelf te kunnen horen. Deze speaker ligt meestal op het podium, gericht naar de artiest. Het is dus gèèn computerscherm.

Onder “volledig vrije groep” wordt bedoeld: Een stroomgroep waar geen enkele andere stroomverbruiker op aangesloten is. Meestal is een stroomgroep 16 ampère/230 volt. De 16 ampère moet geheel beschikbaar zijn.
(Ter indicatie: Onze versterker kan al 13 ampere verbruiken!)

Waarom een lege (schone) stroomgroep?

Wanneer er koelingen- en of biertaps op dezelfde stroomgroep aangesloten worden, dan krijgt de muziekapparatuur telkens een 'klap' wanneer de koelingen in- en uitschakelen. Dit kan schade opleveren aan onze apparatuur!

Kachels, airco's, warmhoud apparatuur (bij buffetten bijvoorbeeld), vragen erg veel stroom. Wanneer daar dan ook nog de muziekapparatuur bij komt, dan zal de zekering/stop zeker doorbranden. Het feest ligt dan stil !! En er is wederom kans op schade aan onze apparatuur.

Lichtdimmers, TL-verlichting en andere lichtbronnen kunnen grote storingen opleveren. Een dimmer kan er voor zorgen dat er te weinig stroom is en/of zorgt voor een grote "brom" in het geluid. TL-verlichting geeft storing op de zender van de microfoon, en kunnen ook een "brom" veroorzaken in het geluid.

De muziekapparatuur is eigenlijk een verzameling van kleine computers, die bij de minste stroomproblemen direct hoorbare storingen kunnen geven, uitschakelen, of zelfs permanent beschadigd kunnen worden door stroomstoringen.

Niets is zo vervelend wanneer het feest ineens stil ligt omdat de stroom uitvalt en er geen muziek meer is! Daarom... schone stroomgroepen ;-)

Een gastoptreden is een optreden van (meestal) 30 minuten door een artiest.
Meestal als tussenact bij een DJ / orkest of op artiestenmiddagen. Hierbij wordt de geluidsinstallatie, en de bediening daarvan, verzorgd door de opdrachtgever (tenzij anders afgesproken).

Er worden geen instrumenten gebruikt bij een gastoptreden. Er wordt alleen maar opgetreden met professionele orkestbanden. Daarop staat alle muziek van het lied, maar dan zonder de stem van de zanger/-es. Die moet de artiest tijdens zijn optreden zelf zingen.

De term "tape-act" komt uit de tijd dat er nog met cassettebandjes of DAT-tapes werd opgetreden door de artiesten. Tegenwoordig worden er USB-sticks of MiniDiscs gebruikt door de artiesten. De term tape-act is echter gebleven.